Obligativitate plata impozit pe veniturile microintreprinderilor

Ordonanta Nr 8/23.01.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54, din 23 ianuarie 2013 stabileste :


Conditiile (la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent) prin care o persoana juridica romana poate plati impozit pe veniturile microintreprinderilor sunt:
a) realizeaza venituri, altele decat
         1) activitati in domeniul bancar;
         2) activitati in domeniile asigurarilor şi reasigurarilor, al pieţei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
         3) activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului.

b) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro

EXCEPTII:

1. Toate societatile platitoare de impozit pe profit care la 31.12.2012 care au o cifra de afaceri mai mica de 65.000 euro vor fi obligate sa devina platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu data de 01.02.2013 (acest lucru se comunica organelor fiscale pana in data de 25.03.2013).
2. Toate persoanele juridice nou infiintate vor fi obligate sa devina platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor
3. Nu sunt obligate să aplice sistemul de impunere reglementat de prezentul titlu persoanele juridice române care:
a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
c) desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

In cazul in care o societate care este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si in cursul unui an fiscal ea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit 65.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

! Atentie: Persoanele juridice care la 31.12.2012 deja aplicau acest regim fiscal, nu trebuie sa faca nici o modificare.