Clarificarile aduse de Ministerul de Finante cu privire la deducerea TVA pe baza bonurilor fiscale


Hotararea de Guvern nr. 84/06.03.2013 a adus modificari Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal. Una dintre cele mai importante modificari aduse prin acest act normativ este in privinta deducerii TVA pentru achizitii de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise conform OUG nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit actului normativ, bonurile fiscale cu valoare de pana 100 euro, inclusiv TVA, pot fi folosite la deducerea TVA, fara a mai fi necesar eliberarea facturii fiscale asa cum se arata in document.
Ministerul de Finante a emis un comunicat de presa in data de 20 martie prin care face precizari cum anume vor fi aplicate noile prevederi in ce priveste deducerea tva pe baza bonurilor fiscale. Astfel, prin OG nr. 15/2012 au fost transpuse in legislatia noastra prevederile Directivei 2010/45/CE privind facturarea, prin care se permitea agentilor economici sa emita facturi simplificate, a caror valoare sa nu depaseasca 100 euro, inclusiv TVA, la cursul din data exigibilitatii TVA. Bonurile fiscale contin elemente minimale ale unei facturi simplificate si pot fi considerate documente pe baza carora se poate deduce TVA, HG. nr. 84/2013 stabileste conditiile in care se deduce TVA pe bon fiscal.
Astfel, potrivit explicatiilor date de Ministerul de Finante, incepand cu 14 martie, data intrarii in vigoare a HG nr. 84, TVA poate fi dedusa de beneficiar, in conditiile legii, pe baza de bonuri fiscale cu valoarea de pana la 100 euro inclusiv TVA, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Cursul de schimb valutar utilizat este cel din data emiterii bonului fiscal.
Noile prevederi se aplica inclusiv bonurilor fiscale eliberate la achizitionarea de combustibil auto. Pana in prezent, TVA se deducea pe baza bonurilor fiscale pentru achizitionarea de carburanti, indiferent de valoarea acestora. Incepand din 14 marie, prin intrarea in vigoare a HG, TVA va putea fi dedusa pentru carburanti pe baza bonurilor fiscale numai daca valoarea se incadreaza in limita a 100 de euro, inclusiv TVA.
Pentru a aplica noile prevederi, comerciantii care doresc ca bonurile fiscale sa poata fi folosite la deducerea TVA de catre beneficiarii persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, pot sa isi adapteze soft-urile caselor de marcat electronice fiscale, in asa fel incat sa poata inscrie pe bon codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Acei comercianti care nu pot inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, neavand soft adaptat, au obligatia ca, la cererea beneficiarului, sa elibereze factura fiscala pentru livrarile de bunuri/prestari de servicii care sa cuprinda toate elementele prevazute la art 155 alin (19)/ Codul fiscal.
Acei comercianti care au posibilitatea de a inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, avand un soft adaptat, si li se solicita totusi factura fiscala pentru livrarile de bunuri/prestari de servicii, potrivit legii, comerciantul are obligatia de a emite factura, pe langa bonul fiscal.